15-03-04

de regering van de minderheid

MADRID - José Luis Rodríguez Zapatero wil na zijn zege, gisteren bij de Spaanse parlementsverkiezingen, een socialistische minderheidsregering vormen. Hij is niet van plan om een coalitie aan te gaan, zei de leider van de Spaanse socialisten (PSOE) vandaag aan de privé-radiozender Cadena SER in Madrid.

Zapatero kondigde vanmiddag aan dat de socialisten alleen willen regeren. Er zullen in het parlement ,,concrete afspraken'' gemaakt worden met de andere fracties. In de regering zullen evenveel vrouwen als mannen zitten. Ook zijn stijl zal grondig verschillen van die van Aznar. Zapatero is van plan een permanente dialoog te voeren met de andere partijen en om de drie maanden oppositieleider Rajoy te ontmoeten.

Voorts wil hij niet dat de regering tussenkomt in de economie. Hij pleitte wel voor hervormingen in de staatsmedia, die door veel Spanjaarden beschouwd worden als een propaganda-instrument voor de regering.

Ongewoon, dat is het minste wat men hierover kan zeggen. Het is ongebruikelijk in een parlementaire democratie om een regering te vormen die geen concrete meerderheid bezit in het parlement. Maar onmogelijk is het niet en als het lukt is dat des te beter. Een minderheidsregering moet namelijk meer rekening houden met het parlement, men moet (meer) moeite doen om anderen te overtuigen en men is vatbaarder voor de gevreesde "motie van wantrouwen"(ook al is de deze toepassing zéér zelden). Dit alles verplicht de regering om een doordacht beleid te voeren en de eerste berichten lijken hoopvol: concrete afspraken in het parlement, dialoog met de oppositie, hervormingen van de staatsmedia....Ik mis alleen nog een paar gegevens, waarvan het belangrijkste: dialoog met de bevolking.

In ieder geval heel andere politieke cultuur dan in ons geliefde(?) vaderland....
Hoe groot is hier namelijk de kans om onze premier aan tafel te krijgen met de oppositie (uit vrije wil natuurlijk)? Of om een deftige dialoog te creeëren tussen meerderheid en oppositie (zonder voortdurende verwijten)? En wanneer zullen de regeringen is toegeven dat ze de media verplichten een goed-nieuws-show te brengen waarin de plaats voor kritiek nogal (lees: heel) klein is?

Er is dus nog veel werk aan de winkel, misschien kan onze premier zijn nieuwe collega is opbellen en om inlichtingen vragen in verband met democratisch regeren...maar de kans dat Pasen en Kerstmis samenvallen is waarschijnlijk nog groter.20:16 Gepost door democraat | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.